Je kent het wel: die goede vriend van je, die waarmee je alles deelt, die vriend blijkt opeens al een hele tijd stiekem verliefd op je te zijn. Hij durfde het niet te zeggen, maar het is wel zo. Opeens hebben jullie dus een hele andere relatie. Waar je je eerst volkomen op je gemak voelde, voelt dat nu opeens helemaal anders…

Jullie gingen af en toe samen naar de sauna. Jullie zijn wel eens een weekendje weg geweest en toen hebben jullie een hotelkamer gedeeld. Als je samen op de bank zaten te Neflixen leunde je tegen hem aan. Hij masseerde je schouders wel eens als je weer eens pijn in je nek had.

Kan dat nu nog wel? Want waar het voor jou een broer-zus relatie was, weet je nu dat dat voor hem zeker niet het geval is geweest.

Veel platonische vriendschappen veranderen op zo’n moment zo radicaal, dat het hier op stuk loopt. Zeker als jij je ook nog eens aan het daten bent of verliefd bent op iemand anders. Hoe kun je dit soort situaties voorkomen en je vriendschap zonder vervelende situaties doorzetten?

Ben jij degene die (stiekem) verliefd is op je vriend(in)?

Hier enkele tips:

  • Ben eerlijk; op het moment dat je verliefd wordt of bent, zeg het direct tegen je vriend(in)
  • Geef aan wat je voelt. Wil je sommige dingen niet meer samen doen, omdat dat je in een lastig parket brengt? Of sommige dingen niet meer bespreken? Spreek dat uit!
  • Stel duidelijke grenzen voor jezelf op; wat kun je handlen en wat niet?

Het is lastig, verliefd zijn op je vriend(in), terwijl hij of zij het niet beantwoordt. Let wel; stiekem verliefd zijn is niet de manier; dat loopt uiteindelijk altijd fout af. Je krijgt geen relatie met hem/haar en als het uiteindelijk toch bekend wordt, dan loopt je vriendschap meestal zoveel schade op dat het stukloopt.

Eerlijk zijn werkt dus het beste; misschien blijkt wel dat je vriend(in) óók onuitgesproken gevoelens voor jou heeft. En zo niet, dan ben je eerlijk geweest en kun je samen kijken hoe je leuk met elkaar om kunt blijven gaan, zónder dat het voor jou of hem/haar vervelende gevoelens oplevert.

Ben jij degene waar je vriend(in) (stiekem) verliefd op is?

Hier enkele tips:

  • Vermoed je dat je vriend(in) stiekem verliefd op je is? Spreek het onmiddellijk uit!
  • Geef je grenzen aan, dingen die je eerst wel samen deelde, wil je nu misschien niet meer doen of bespreken
  • Ben je aan het daten of ben je verliefd op iemand anders? Spreek dat uit!

Ook hier geldt; eerlijkheid duurt het langst! Een vriendschap kan een eenzijdige verliefdheid alleen overleven als beide partijen open en duidelijk zijn.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.