Het valt niet mee, naar een activiteit gaan van bijvoorbeeld Fellas om nieuwe mensen te leren kennen. De leden van websites als deze ervaren eigenlijk allemaal dezelfde ongeruste kriebels vooraf, maar achteraf komen ze tot de conclusie dat het allemaal helemaal niet nodig was!

Karin (46) uit Utrecht kent die gevoelens: “Toen ik voor het eerst in mijn eentje naar een activiteit ging, vond ik het doodeng! Ik ga eigenlijk alleen ergens in mijn eentje heen als ik er met iemand afgesproken heb. En dan ben ik stiekem ook altijd ietsjes te laat, zodat de ander er eerder is dan ik. Dus dit was echt even een drempel die ik over moest! Maar toen ik binnenliep, merkte dat iedereen er in zijn of haar eentje was, dus je had direct aanspraak. Dus achteraf was het écht niet nodig om me zo druk te maken.”

Herkenbaar vindt Bas (44) uit Tilburg: “Tja, dan denk je: iedereen kent elkaar al en zijn het allemaal kliekjes waar ik buiten gesloten wordt. Of: straks vind niemand me aardig. Onzin! Iedereen is juist lid geworden van sites als Fellas en NMLK om nieuwe mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken. Dus staat ook iedereen open voor die nieuwe mensen!”

Top 5 gevoelens vooraf die achteraf nodeloos bleken:

1. Ik kom alleen en iedereen kent elkaar al en/of vormen kliekjes
2. Niemand komt opdagen
3. Niemand gaat met mij praten
4. Ik weet niks interessants te vertellen
5. Straks vindt niemand mij leuk

Uit onderzoek onder leden van de 3 grootste kennismakingssites voor vriendschappen blijkt dat 64,8% van de mensen één of meer van deze gevoelens ervaarde bij het bezoeken van hun eerste activiteit. Slechts 3% van deze mensen vonden ook achteraf dat hun voorgevoel (enigszins) klopte.

Opvallend is dat onder vrouwen het percentage (79% tegenover 51%) hoger is dan onder mannen. Ook zie je verschillen onder de leeftijden. De groep 45+ heeft er duidelijk meer last van dan 45 jaar en jonger. Onder de 30 jaar heeft slechts een heel klein percentage moeite met het alleen op stap gaan.

Bijna alle ondervraagde leden van deze websites (97%) hebben geen spijt van de eerste stap die ze gezet hebben. Floortje (37) uit Den Haag vat het goed samen: “Het is gewoon nodig. Als je thuis achter de geraniums blijft zitten, dan gebeurt er zéker niks. Ik heb me mezelf gewoon een schop onder mijn kont gegeven en nu trek ik er al jaren profijt van. Dankzij Fellas heb ik nu een aantal hele close vrienden én een hele grote groep leuke kennissen. Bovendien heb ik ook nog eens een heleboel leuke dingen meegemaakt op activiteiten waar ik normaal gesproken nooit zelf naar toe zou zijn gegaan of opgekomen zou zijn.”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.