Vaak presenteren datingsites zich ook als geschikt platform voor het op zoek gaan naar nieuwe vriendschappen. Bij de zoekterm ‘Nieuwe vrienden maken via internet’ in Google komen sites als Parship en Lexa al na voren bij betaalde zoekresultaten. Je kan dan na aanmelden bij deze sites zoeken naar personen die net als jij op zoek zijn naar uitsluitend vriendschap, in plaats van liefde. Wat zijn de voor- en nadelen hier van?

Een duidelijk voordeel bij een datingsite is natuurlijk dat je al wat informatie van diegene weet vóór je afspreekt. Je hebt al wat foto’s gezien en aan de hand van zijn of haar profiel heb je al een idee van hobby’s en andere voorkeuren. Dat verhoogt natuurlijk de kans op een wederzijdse klik. Ook omdat je weet dat die ander jou ook waarschijnlijk al bekeken heeft.

Je kunt via een datingsite ook al een tijdje contact hebben via mail of chat, voordat je daadwerkelijk afspreekt.

Er zitten echter ook nadrukkelijk nadelen aan deze manier van het uitbreiden van je sociale netwerk. Zo weet je natuurlijk nooit helemaal zeker of degene met wie je afspreekt wel dezelfde verwachtingen van een date heeft als jij. Als bij de ander tóch de vonk overspringt tijdens het afspreken, dan kan dat tot vervelende situaties leiden.

Een ander nadeel is natuurlijk ook dat je via een datingsite meestal 1-op-1 afspreekt. Valt de persoon waarmee je afgesproken heeft achteraf toch een beetje tegen, dan zit je wel met hem of haar ‘opgescheept’.

Marieke heeft ervaring met deze manier van nieuwe vrienden maken. “Ik heb het geprobeerd via Tinder. Ik had duidelijk op mijn profiel staan dat ik niet op zoek was naar seks of naar liefde, maar puur naar een vriendschappelijke relatie. Dus samen winkelen of naar de film. Maar uiteindelijk waren alle mannen die reageerden tóch op zoek naar meer. Ik weet niet of het kwam dat ze mijn tekst niet of niet goed gelezen hadden, maar elke keer bleek toch dat ze aan het einde van de date meer wilden.”

Het kan wel, nieuwe mensen leren kennen via een datingsite, maar het meest geschikte medium lijkt het niet te zijn. Bovendien zijn er genoeg andere mogelijkheden online te vinden die bovengenoemde nadelen niet kennen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.